(Hordeum L., 1753) je rod čeľade lipnicovitých. Zahrňuje 25 druhov voľne rastúceho jačmeňa a jeden kultúrny druh: jačmeň siaty (Hordeum vulgare), ktorý patrí k hospodársky najvýznamnejším rastlinám.
Kultúrny jačmeň je jarná alebo ozimná obilnina. Jačmeň patrí medzi najstaršie poľnohospodárske plodiny. Vyskytuje sa už v Čínskej a Indickej mytológií, archeologicky je doložený už v prehistorických dobách v Európe, Ázií a Afrike. Na naše územie priniesli jačmeň sťahovavé národy z juhozápadnej Ázie asi pred päť tisíc rokmi.
V dnešnej dobe sa väčšina vypestovaného jačmeňa, najmä ozimný jačmeň, používa ku krmným účelom. Najkvalitnejšia časť produkcie slúži k výrobe sladu. V antike bola jačmenná kaša bežným jedlom, dodnes sa konzumuje na Blízkom Východe. V Európe jačmeň z priamej konzumácie vytlačila hlavne pšenica. Bežné sú však jačmenné krupy a krupky, slúžiace ako prísada do polievok a dusených jedál. Konzumáciu komplikujú pluhy.
Ďalšia strana