Pre ženy je určite zaujímavé zistenie, že sójové bôby a celkovo výrobky zo sóje môžu určitým spôsobom chrániť ženu pred zhubnými nádormi prsníkov (nižší výskyt u konzumentiek sóje až o dvadsať percent).
Sója má takmer nevyčerpateľné množstvo variantov použitia ako suchá strukovina (bôby), melie sa z nej múka a je zdrojom kvalitného kuchynského oleja.
Z bôbov sa pripravuje výživné sójové mlieko (má uplatnenie vo výžive alergikov), sójový syr (tofu), populárna sójová omáčka (vyrába sa z fermentovanej zmesi solených bôbov a pšeničnej alebo jačmennej múky). Pozor však na vyšší obsah soli!
Najnovším hitom je sójové mäso, vyrábané z odtučnenej sójovej múky progresívnou technológiou. V mnohých krajinách si nevedia mäsový priemysel bez takto upravenej sóje ani predstaviť.
Pokiaľ sa totiž sójové produkty pridávajú do salám alebo mäsových konzerv, nielenže sú lacnejšie a menej kalorické, ale predovšetkým zdravšie a výživovo hodnotnejšie. Je to zároveň aj vhodný spôsob kombinácie živočíšnych a rastlinných bielkovín.
Predchádzajúca strana
...
Ďalšia strana