O nás Podmienky Galéria Partneri Kontakt  
Sója
kyselín, lecitín (dôležitý pre nervové tkanivo a regeneráciu svalových vlákien).
V sóji je množstvo minerálov. Obsahuje dvojnásobok vápnika ako mlieko, dvakrát viac železa ako hovädzia pečienka, dostatok draslíku, horčíku, fosforu, medi, mangánu. Ide o látky, ktoré organizmus pri vysokej záťaži stráca najmä potením. Ich nedostatok znemožňuje regeneráciu, navodzuje kŕče a dáva predpoklady na vznik chronickej únavy.
Významný je aj podiel vlákniny v sóji (2,5 - 5,8 percenta), ktorá priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a chráni ho pred nádorovým ochorením. Je dokázané, že počas posledných dvadsiatich rokov sa v USA vďaka konzumácii produktov vyrobených za sóje znížil výskyt rakoviny hrubého čreva na polovicu.
Sója pôsobí zásadotvorne. Znižuje kyslosť organizmu - podieľa sa na likvidácii únavového produktu laktátu, čiže kyseliny mliečnej, a zlepšuje tak regeneráciu po záťaži. Navyše znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí antiskleroticky.
Jeden kilogram sóje má bielkovinovú hodnotu približne ako dva kilogramy mäsa alebo päťdesiatpäť vajec či dva a pol kilogramu syra.
Predchádzajúca strana ... Ďalšia strana
2/4