O nás Podmienky Galéria Partneri Kontakt  
Sója
Sója je strukovina, ktorá má svoj domov v juhovýchodnej Ázii (Vietnam, Laos, Kambodža, Malajzia) a v Číne. Pestuje sa tam už viac ako štyritisíc rokov a patrí k "posvätným" plodinám tejto oblasti, akými sú ryža, pšenica, jačmeň či proso. V Európe ostala až do konca 19. storočia iba kuriozitou.
Celosvetový záujem o sóju sa prebudil ako reakcia na výsledky amerických výskumníkov. Tí v nej objavili potravinu nezvyčajnej a vysokej kvality. Existuje totiž iba málo potravín, ktoré v dostatočnej miere obsahujú tri základné druhy živín: sacharidy (cukry), bielkoviny a tuky.
Okrem toho sa v jej zložení nachádzajú ďalšie podstatné látky pomáhajúce okrem iného človeku lepšie znášať fyzicky aj psychicky ťažké obdobia. Sója obsahuje 36 až 40 percent bielkovín podobného zloženia ako pri najkvalitnejšom mäse.
Má vysoký obsah vitamínov skupiny B, vitamíny E (vysoko energetický) a K (zlepšujúci hodnoty krvi) a provitamín A (dôležitý pre oči). Obsahuje všetky esenciálne (podstatné) aminokyseliny, rastlinné tuky (12 až 28 percent) so 60-percentným podielom nenasýtených mastných ...
Ďalšia strana
1/4